info@mfi.ba 033 666 233 Jukićeva 75, Sarajevo

O nama

Prva Islamska mikrokreditna fondacija (MFI) je osnovana 2001. godine od strane humanitarne organizacije Islamic Relief, http://www.islamic-relief.ba/ , čije je sjedište u Birminghamu, Velika Britanija. Islamic Relief u BiH postoji od 1992. godine i svojim velikim i značajnim humanitarnim projektima pomogao je hiljadama građana širom BiH.

Prva Islamska mikrokreditna fondacija je jedina mikrokreditna fondacija u Bosni i Hercegovini koja posluje po Islamskim principima bankarstva. U svom poslovanju Fondacija ne koristi kamatu, dakle nema nominalnu kamatnu stopu, ne koristi zatezne kamatne stope, te ne uzima pripadajuće joj sudske kamatne stope.

2013. godine Fondacija je bila predmet Šerijatske revizije od strane Šerijatske revizorske kuće IFAAS iz Engleske, koja je Fondaciji izdala certifikat da je kompletno poslovanje Fondacije u skladu sa AAOIFI šerijatskim standardima poslovanja.

Od svog postojanja 2001. godine pa do 2017. godine Fondacija je na tržište BiH plasirala više od 17.000 beskamatnih Qard Hassan kredita, te pomogla mnogim građanima BiH da unaprijede svoj životni standard. Beskamatnim mikrokreditiranjem naši klijenti su pokrenuli male biznise, završili škole, obnovili svoje kuće, itd...

Maksimalni iznos kredita : 10.000 KM

Fondacija kredite plasira na teritoriji Bosne i Hercegovine svim gradjanima BiH

Mikrokreditni program Prve Islamske mikrokreditne fondacije je dizajniran da pomogne socijalno ugroženim kategorijama stanovništva da jednostavnom procedurom apliciranja dobiju beskamatni kredit. Ciljane grupe su: jetimi, udovice, invalidi, poljoprivrednici, socijalno ugrožene kategorije, penzioneri, zaposleni, itd...

Fondacija veliku pažnju poklanja osnaživanju žena i unaprijeđenju njihovog položaja u BiH društvu. Žene su stub porodice, te trebaju imati aktivnu ulogu u društvu i procesu odlučivanja. Do 2017. godine Fondacija je svojim projektima beskamatnog kreditiranja plasirala više od 8.000 kredita ženama, mnoge od njih pokrenule su vlastiti biznis ili završile školu.

Marta 2016. godine u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, USA, Direktorica fondacije je prezentirala rad Prve Islamske mikrokreditne fondacije na temu „Osnaživanje žena u BiH“ .

Budućnost mikrokreditiranja Fondacija vidi kroz ulaganje u poljoprivredu, te u narednom periodu planira realizovati niz projekata u poljoprivredi.